СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Търговски сгради > МАГАЗИН ЗА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ "ФАНТАСТИКО", ОБЕКТ 06

ТЪРГОВСКИ СГРАДИ

МАГАЗИН ЗА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ "ФАНТАСТИКО", ОБЕКТ 06

ИНВЕСТИТОР:

Ван Холдинг ЕООД

КОНСТРУКТОР:

"АВЕГА Инженеринг", инж. Веселин Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"БС Конструкция" АД

АРХИТЕКТ:

"Ситискейп", арх. Гергана Милушева

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Магазин за хранителни стоки ФАНТАСТИКО – FFF06

Всяка човешка дейност заслужава внимание и всяко жизнено пространство, независимо колко незначително по обем или тривиално като функция ни изглежда то, трябва да е обект на добрия дизайн и професионалната намесата на архитекта.

Когато през 2006 година в ателието ни постъпи първата поръчка за реорганизация и обновяване на интериора на съществуващ супермаркет, установихме, че макар и ежедневният пазар да е неразделна част от бита на българите, дизайнът и функционалната организация на обектите от този тип са пренебрегвани и през годините не са правени опити за тяхното подобряване и оптимизация.

Изграждането на новия обект на Търговска верига „Фантастико“ на бул. „Д-р Г.М. Димитров“ в София стъпва на добрите практики, изградени през годините на съвместната ни работа: от една страна, стремеж към подобравяне на градската среда и внедряването на енергоефективни архитектурни решения, а от друга, мисъл за дълготрайния позитивен ефект на инвестицията за цялото общество.

Приложени са различни подходи за намаляване на вредното въздействие на сградата върху околната среда, за подобряване  на организацията и естетиката  на градската среда, за създаване на положителни емоции и възможност за приятни изживявания у клиента:

- Търговската зала е повдигната от нивото на земята, като под нея, на открито е разположен общественият паркинг. Това дава възможност за по-големи озеленени пространства в свободните от застрояване площи, които иначе биха били асфалтирани за паркинг.

- Главният пешеходен достъп до сградата е решен посредством стълбиада – една интересна симбиоза между стълби и рампа в комбинация с озеленяване. За допълнително удобство, от покрития паркинг достъпът е решен посредством две двойки травелатори.

- Разположеното под сградата паркиране е засенчено и в летния период значително намалява акумулирането на топлина, а в зимния по естествен начин осигурява сухо и проветриво място за паркиране на клиентите. Осигурени са места за 157 автомобила. Също така има 4 места, които са оборудвани с бързи станции за зареждане на електроавтомобили.

- Свободното пространство е превърнато в социално място с места за сядане, вело-паркинг и озеленяване, като са обновени и прилежащите тротоари.

- Входната зона на магазина е оформена като малко площадно пространство над терена, което плавно прелива в полуоткрити тераси с места за консумация и гледка към трафика на основния булевард. В непосредствена връзка с откритите места за сядане е изградена детска площадка със свободен достъп. Площадката е покрита с твърда тента,  което я прави подходяща за ползване през всички сезони.

- Входната фасада на магазина е богато остъклена, като по този начи се постига осветяването на част от помещението по естествен начин. Това остъкляване създава ефективна връзка вън-вътре и позволява плавно преливане на пространствените възприятия.

- Всички изкуствени светлинни източници са решени посредством LED осветление, интегрирано с компютъризирана система за оптимизация.

-  Сградата е изпълнена със значително по-дебели от изискуемите топлоизолационни пакети, като същевременно са внедрени система за рекуперация и система за оползотворяване на отпадната топлина от хладилните агрегати, което значително намалява вредните парникови емисии.

 - Освен традиционно използваните термопанели и вентилируеми фасади от алуминиев композит тип „Еталбонд“, в този проект са интегрирани и няколко специфични материала. Огледалната неръждаема ламарина, използвана в зоната на външното кафе, носи усещането за по-голяма оживеност и създава интересна реалност с многобройните си отражения. За детската площадка е избрана фасада от HPL със специлано изработен принт. Детските силуети провокират усмивки и закачливо приканват малчуганите да поиграят с тях.

-  Сградата е максимално съобразена със спецификата на терена и околното застрояване, минимизирайки необходимостта от огромни стоманобетонни подпорни стени. Вместо тях при денивелациите е използван естествен скален материал под формата на декоративни габиони, които позволяват и вертикално озеленяване.

- Търговската зала е висока и просторна, което подобрява ориентацията на клиента, подобрява възможностите за информираност и създава усещане за психологически комфорт.

- Търговската зала е организирана логично, с добре обмислена стокова последователност, с прави ходови линии и интересни „маршрути“. Всяка зона е ясно обозначена и подчертана, което подпомага ориентацията и специфичното изживяване във всеки сектор. Всеки продукт е изложен и осветен по подходящия за него начин. За първи път в магазина е обособена самостоятелна зона фреш, в която всеки може да поръча любимата си комбинация от вкусове. Зоната е обогатена със свежи плодови и зеленчукови салати, които да отговорят и най-изтънченото небце.

- Сградата предлага удобен достъп за хора в неравностойно положение, за майки с детски колички, както и тоалетни на обществен достъп.

 - Конструкцията е смесена – монолитна стоманобетонова част и стоманена покривна конструкция, стъпваща върху монолитно изпълнени колони.

 - Сградата е със застоена площ 4718.7м², а разгъната застоена площ е 9195,07м².