Събитието

Церемонията по награждаване може да видите тук.

Националният конкурс "Сграда на годината" отличи за 16-и пореден път най-качествените сградни проекти в България

"Когато строим, нека да мислим, че строим завинаги. Нека не е за настоящото удоволствие, нито за настоящия момент. Нека бъде такова дело, за което нашите потомци ще ни благодарят..." С това послание започна церемонията по награждаването в национален конкурс "Сграда на годината 2017".

Над 500 професионалисти от строително-инвестиционния бранш, представители на водещи инвеститори, строителни компании, архитекти, инженери, консултанти, представители на държавната и местна власт, участваха в тържествената церемония на 16-ото издание на националния конкурс в Sofia Event Center.

Над 60 са участващите в конкурса новопостроени и реновирани сгради от цялата страна - разпределени в 13 категории плюс награда на публиката. Проектите са оценени от 32-членно жури, съставено от изявени професионалисти в строителството, архитектурата, културата и бизнеса с председател зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Традиционно най-много са обектите от София - 26, следва регион Пловдив - 11, Бургас - 6, Варна - 5.

"Сграда на годината" е еталон за качество на сградите в България. Ако мога да перифразирам известния архитект Франк Гери - вместо да наемаме архитекти, инженери и строители, а после да им казваме какво да правят, нека с общи усилия да подобряваме средата." Така се обърна към гостите в залата Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"С всяка година изборът на журито е все по-труден, тъй като качеството на проектите се повишава. Нова посока в развитие на сградните инвестиции е възможността за синергия между частния бизнес и публичния сектор", посочи Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и председател на журито.

"Годината е много успешна във всички сегменти на пазара, които поставиха България на инвестиционната карта на Европа. Тази тенденция е добре илюстрирана от проектите в "Сграда на годината" - едно от най-значимите събития в сектора на недвижимите имоти в страната", изтъкна д-р Христо Илиев, председател на Борда на директорите на AG Capital.

"Красотата ще спаси света - когато човешката душа е красива, тя създава доброта, когато човек твори красиви сгради, те носят радост и щастие. България има нужда от духовност и красота в този момент, за да пребъде духовно и материално. Господ да даде на всички здраве, дълголетие, много радост и щастие с настъпващите Рождественски празници", отправи своята свещена благословия Ловчанският митрополит Гавриил при получаване на наградата за първия новопостроен катедрален храм в България за последните 92 години - "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч.

С решение на журито през тази година всички участващи в конкурса сгради - паметници на културата получават специално отличие поради своето значение за възраждане на духовната култура на нацията.

Национален конкурс "Сграда на годината" и партньори инициират и подкрепят дарителски акции, свързани със знакови сгради в България. След реставрацията на Боянската църква през 2008 г. и възстановяването на музея на Кольо Фичето в Дряново през 2010 г., сега е обявена нова дарителска инициатива за довършване на изографисването на катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий", Ловеч. Изографисването се извършва по всички канонични правила от известния иконописец доц. Владимир Аврамов. Досега е завършена работата само по северния, южния и централния иконостас. Повече информация за дарителската акция - в новия брой на сп. ГРАДЪТ и на сайта на "Сграда на годината".

"Сграда на годината" се включва към инициативата на Националната художествена академия за "Естетизация на интериорни и екстериорни пространства на новоизградени сгради чрез експониране на съвременно българско изкуство – живопис, графика, скулптура, керамика, резба, текстил, на млади автори от Националната художествена академия", съобщи ректорът на НХА проф. Николай Драчев. Идеята е да се подпомогнат млади автори от НХА, които ще изложат творбите си в новите сгради под ръководството на проф. Греди Асса и проф. Николай Драчев. Повече за инициативата четете в брой 6 на сп. ГРАДЪТ и на сайта на "Сграда на годината".

Събитието ще бъде излъчено от 15 ч на 16 декември (събота) по БНТ 1, както и от 20,45 ч на 17 декември /неделя/ по БНТ World.

"Сграда на годината" се организира от "ГРАДЪТ Медиа Груп" под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в проектирането и строителството. Националният конкурс се провежда под патронажа на МРРБ с подкрепата на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор - КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Партньори на събитието са AG Capital, ETEM, Euromarket, AGC Flat Glass, Schneider Electric, AMF, Wienerberger, Alukönigstahl, Knauf, Semmelrock, "Ролпласт". Националният конкурс е учреден през 2002 г. и е най-значимото събитие в областта на инвестиционните проекти, архитектурата и строителството в България с цел да бъдат отличени най-добрите постижения през годината.

КАТЕГОРИИ И НАГРАДЕНИ СГРАДИ

"Производствени, логистични и търговски сгради"
- "Логистичен център Кабиле" - "Лидл България" - награда в категорията и награда "Зелена сграда"

- Производствена сграда за електронни компоненти "Осрам", Пловдив

"Жилищни сгради над 10 000 кв.м РЗП"
- "БЛД Алба", София - за цялостна концепция

- A3 Advanced Architecture Apartments, София - за иновативна жилищна сграда

"Жилищни сгради до 10 000 кв. м РЗП"
- Жилищна сграда "Летера", София

- "Санта хоум", Варна - специална награда

- "Жилищна сграда Изгрев 132", София - с приз "Зелена сграда"

"Сгради образование"
- Международно висше бизнес училище - Център за дистанционно обучение, София

"Сгради спорт"
- Национална тренировъчна база на Български футболен съюз

"Жилищните комплекси от еднофамилни къщи"
- Четири жилищни сгради с допълващо застрояване и басейни - "Джентъл Хаус 3", София

- "София Парк Вилас" - за цялостна концепция

"Жилищни комплекси от многофамилни сгради"
- Жилищен комплекс "Резиденшъл Парк София", фаза 2

"Офис и корпоративните сгради"
- "Офис сграда Експо 2000 - фаза 4", София

"Хотели и ваканционни сгради"
- "Парадайс Блу", к.к. Албена"

- Бутиков хотел "Блу Бей" - специална награда

"Атракционни сгради"
- "Аквахаус Термал енд Бийч", Св. Св. Константин и Елена

"Сгради Здравеопазване"
- Многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и Мозък", Плевен

- "Малките герои на Пирогов - реконструкция на детските отделения на УМБАЛСМ "Пирогов" - специална награда

"Сгради - паметници на културата"
- Православен катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий", Ловеч

- Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили Хелвеция и Грифони, град Шипка, община Казанлък

- Реставрация и експониране на античен и средновековен град Перперикон, общ. Кърджали

- Консервация и реставрация на турски склад и адаптацията му в археологически музей, Видин

- Реставрация и адаптация на Къща Клианти, АИР Старинен Пловдив

- Реновация на историческа сграда в ДКЦ Авис Медика - Плевен

Награда на публиката
- А3 Advance Architecture Apartments - София

    ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР

  • AG Capital

    ЗЛАТЕН СПОНСОР

  • Etem

    ЕКСКЛУЗИВЕН ПАРТНЬОР

  • Euromarket